Biuletyn bezpieczeństwa Androida — listopad 2021 r.

Opublikowano 1 listopada 2021 | Zaktualizowano 3 grudnia 2021 r.

Biuletyn Android Security Bulletin zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poziomy poprawek zabezpieczeń z dnia 2021-11-06 lub nowsze rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej miesiąc przed publikacją. Poprawki kodu źródłowego dla tych problemów zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP) i zamieszczone w tym biuletynie. Ten biuletyn zawiera również łącza do poprawek poza AOSP

Najpoważniejszym z tych problemów jest krytyczna luka w zabezpieczeniach składnika System, która może umożliwić zdalnej osobie atakującej za pomocą specjalnie spreparowanej transmisji wykonanie dowolnego kodu w kontekście procesu uprzywilejowanego. Ocena dotkliwości opiera się na możliwym wpływie wykorzystania luki na urządzenie, którego dotyczy problem, przy założeniu, że platforma i ograniczenia związane z usługami są wyłączone w celach programistycznych lub pomyślnie ominięte.

Szczegółowe informacje na temat zabezpieczeń platformy Android i Google Play Protect, które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android, można znaleźć w sekcji łagodzenia skutków działania systemu Android i Google Play Protect.

Ograniczenia w usługach Androida i Google

To jest podsumowanie działań łagodzących zapewnianych przez platformę zabezpieczeń Androida i zabezpieczenia usług, takie jak Google Play Protect . Te możliwości zmniejszają prawdopodobieństwo pomyślnego wykorzystania luk w zabezpieczeniach w systemie Android.

  • Wykorzystywanie wielu problemów w systemie Android jest utrudnione przez ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników do aktualizacji do najnowszej wersji Androida tam, gdzie to możliwe.
  • Zespół ds. bezpieczeństwa Androida aktywnie monitoruje nadużycia za pomocą Google Play Protect i ostrzega użytkowników przed potencjalnie szkodliwymi aplikacjami . Usługa Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z usługami Google Mobile Services i jest szczególnie ważna dla użytkowników, którzy instalują aplikacje spoza Google Play.

2021-11-01 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które dotyczą poziomu poprawek 2021-11-01. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z systemem Android 10 lub nowszym mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń oraz aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić atakującemu lokalnemu uzyskanie dostępu do dodatkowych uprawnień bez konieczności interakcji użytkownika.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0799 A-197647956 EoP Wysoki 12
CVE-2021-0921 A-195962697 EoP Wysoki 11
CVE-2021-0923 A-195338390 EoP Wysoki 12
CVE-2021-0926 A-191053931 EoP Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2021-0933 A-172251622 EoP Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2020-13871 A-192606047 ID Wysoki 11
CVE-2021-0653 A-177931370 ID Wysoki 9, 10, 11
CVE-2021-0922 A-195630721 EoP Umiarkowany 11

Ramy multimedialne

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie wymagań dotyczących interakcji z użytkownikiem w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0928 A-188675581 EoP Wysoki 9, 10, 11
CVE-2021-0650 A-190286685 ID Wysoki 9, 10, 11

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić zdalnej osobie atakującej wykonanie dowolnego kodu w ramach procesu uprzywilejowanego przy użyciu specjalnie spreparowanej transmisji.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0918 A-197536150 RCE Krytyczny 12
CVE-2021-0930 A-181660091 RCE Krytyczny 9, 10, 11, 12
CVE-2021-0434 A-167403112 [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] EoP Wysoki 9, 10, 11
CVE-2021-0649 A-191382886 [ 2 ] EoP Wysoki 11
CVE-2021-0932 A-173025705 EoP Wysoki 10
CVE-2021-0925 A-191444150 ID Wysoki 12
CVE-2021-0931 A-180747689 ID Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2021-0919 A-197336441 DoS Umiarkowany 9, 10, 11

Aktualizacje systemu Google Play

Następujące kwestie są uwzględnione w komponentach Project Mainline.

Składnik CVE
Tethering CVE-2021-0653
Komponenty Media Framework CVE-2021-0650
Tethering CVE-2021-0649

2021-11-05 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2021-11-05. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Składniki jądra

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może spowodować lokalną eskalację uprawnień z powodu użycia po zwolnieniu.
CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Składnik
CVE-2021-0920 A-196926917
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki Jądro
CVE-2021-0924 A-194461020
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki USB
CVE-2021-0929 A-187527909
Jądro nadrzędne [ 2 ] [ 3 ]
EoP Wysoki JON

Android TV

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić atakującemu bezpośredniemu napastnikowi ciche sparowanie z telewizorem i wykonanie dowolnego kodu bez żadnych uprawnień ani interakcji użytkownika.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Składnik
CVE-2021-0889 A-180745296 RCE Krytyczny Zdalna usługa Android TV
CVE-2021-0927 A-189824175 EoP Wysoki TvInputManager

Komponenty MediaTeka

Ta luka dotyczy komponentów MediaTek, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w MediaTek. Ocena dotkliwości tego problemu jest dostarczana bezpośrednio przez MediaTek.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2021-0672
A-199678035
M-ALPS05969704 *
Wysoki Aplikacja przeglądarki

Komponenty zamkniętego źródła Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie bezpieczeństwa Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2021-1924
A-187074639 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1975
A-187074053 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1921
A-187074562 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1973
A-187074563 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1979
A-187073200 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1981
A-187074764 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1982
A-187074484 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30254
A-187074014 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30255
A-187074054 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30284
A-187074013 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym

2021-11-06 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2021-11-06. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Składniki jądra

Luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień z powodu użycia po zwolnieniu.
CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Składnik
CVE-2021-1048 A-204573007
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki Jądro

Często zadawane pytania i odpowiedzi

Ta sekcja zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2021-11-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2021-11-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2021-11-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2021-11-05 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2021-11-06 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2021-11-06 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy uwzględniają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-11-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-11-05]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-11-06]

W przypadku niektórych urządzeń z systemem Android 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierała ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń 2021-11-01. Zapoznaj się z tym artykułem , aby uzyskać więcej informacji na temat instalowania aktualizacji zabezpieczeń.

2. Dlaczego ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

Ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawiać podzbiór luk, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów Androida do rozwiązywania wszystkich problemów w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2021-11-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawek zabezpieczeń, a także poprawki dotyczące wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 05.11.2021 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2021-11-06 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do łączenia poprawek wszystkich rozwiązywanych problemów w jednej aktualizacji.

3. Co oznaczają wpisy w kolumnie Typ ?

Wpisy w kolumnie Typ tabeli szczegółów luki odnoszą się do klasyfikacji luki w zabezpieczeniach.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywileju
ID Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co oznaczają wpisy w kolumnie Referencje ?

Wpisy w kolumnie Referencje tabeli szczegółów podatności mogą zawierać prefiks identyfikujący organizację, do której należy wartość odniesienia.

Prefiks Odniesienie
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomm
M- Numer referencyjny MediaTek
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny Broadcom
U- Numer referencyjny UNISOC

5. Co oznacza * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje ?

Wydania, które nie są publicznie dostępne, mają * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizacja dotycząca tego problemu jest zazwyczaj zawarta w najnowszych sterownikach binarnych dla urządzeń Pixel dostępnych w witrynie Google Developer .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone między ten biuletyn i biuletyny bezpieczeństwa urządzenia/partnera, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawki zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach, które są udokumentowane w biuletynach zabezpieczeń urządzenia/partnera, nie są wymagane do deklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Producenci urządzeń z systemem Android i chipsetów mogą również publikować szczegółowe informacje o luce bezpieczeństwa swoich produktów, na przykład Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia lub Samsung .

Wersje

Wersja Data Uwagi
1,0 1 listopada 2021 Wydano biuletyn
1,1 2 listopada 2021 Biuletyn zaktualizowany w celu uwzględnienia linków AOSP
1.2 3 grudnia 2021 Zmieniona tabela CVE