Biuletyn bezpieczeństwa Androida — wrzesień 2021 r.

Opublikowano 7 września 2021 | Zaktualizowano 14 września 2021 r.

Biuletyn Android Security Bulletin zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poziomy poprawek zabezpieczeń z dnia 2021-09-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom bezpieczeństwa poprawki urządzeniu, patrz sprawdzić i zaktualizować swoją wersję Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej miesiąc przed publikacją. Poprawki do kodu źródłowego dla tych problemów zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP) i połączone z tym biuletynem. Biuletyn ten zawiera również łącza do poprawek spoza AOSP.

Najpoważniejszym z tych problemów jest krytyczna luka w zabezpieczeniach składnika Framework, która może umożliwić zdalnej osobie atakującej wywołanie trwałej odmowy usługi za pomocą specjalnie spreparowanego pliku. Oceny ciężkości opiera się na efekcie wykorzystania luki byłoby ewentualnie mieć na urządzeniu zagrożonym, zakładając, że platforma usługowa zmniejszania zagrożenia są wyłączone na cele rozwojowe lub jeśli z powodzeniem obejść.

Zapoznaj się z Androida i Google Play Protect niwelujące sekcji Szczegółowe informacje na temat Androida zabezpieczeń Security Platform i Google Play Protect, które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android.

Ograniczenia w usługach Android i Google

Jest to podsumowanie niwelujące świadczonych przez platformę Android bezpieczeństwa i ochrony usług takich jak Google Play Protect . Te możliwości zmniejszają prawdopodobieństwo pomyślnego wykorzystania luk w zabezpieczeniach w systemie Android.

  • Wykorzystanie wielu problemów w systemie Android jest utrudnione przez ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników do aktualizacji do najnowszej wersji Androida tam, gdzie to możliwe.
  • Android zespołu bezpieczeństwa aktywnie monitoruje nadużycia wynikające z Google Play Protect i ostrzega użytkowników o potencjalnie szkodliwych aplikacji . Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z Google Mobile Services i jest szczególnie ważne dla użytkowników, którzy instalują aplikacje spoza Google Play.

2021-09-01 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które dotyczą poziomu poprawek 2021-09-01. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy opisane w poniższych tabelach i obejmują CVE ID, związane odniesienia, rodzaj usterki , nasilenia i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z Androidem 10 i później mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń oraz aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić osobie atakującej zdalnej wywołanie trwałej odmowy usługi za pomocą specjalnie spreparowanego pliku.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0687 A-188913943 DoS Krytyczny 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0595 A-177457096 [ 2] EoP Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0683 A-185398942 EoP Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0684 A-179839665 EoP Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0685 A-191055353 [ 2] EoP Wysoka 11
CVE-2021-0688 A-161149543 EoP Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0686 A-177927831 NS Wysoka 10, 11

Ramy multimedialne

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie zabezpieczeń systemu operacyjnego, które izolują dane aplikacji od innych aplikacji.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0689 A-190188264 NS Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0690 A-182152757 NS Wysoka 8.1, 9, 10, 11

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie wymagań dotyczących interakcji użytkownika w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0598 A-180422108 [ 2] EoP Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0692 A-179289753 EoP Wysoka 9, 10, 11
CVE-2021-0428 A-173421434 [ 2], [ 3] [ 4] [ 5], [ 6], [ 7], [ 8], [ 9] NS Wysoka 10
CVE-2021-0644 A-181053462 [ 2] NS Wysoka 10, 11
CVE-2021-0682 A-159624555 NS Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0693 A-184046948 NS Wysoka 11
CVE-2021-0691 A-188554048 EoP Umiarkowany 11

Aktualizacje systemu Google Play

Następujące kwestie są uwzględnione w komponentach Project Mainline.

Składnik CVE
Kodeki multimedialne CVE-2021-0690

2021-09-05 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2021-09-05. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy opisane w poniższych tabelach i obejmują CVE ID, związane odniesienia, rodzaj usterki , nasilenia i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Składniki jądra

Luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie zabezpieczeń systemu operacyjnego, które izolują dane aplikacji od innych aplikacji.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Składnik
CVE-2021-0695 A-184018316
Jądro nadrzędne
NS Wysoka Jądro

Komponenty MediaTek

Te luki dotyczą komponentów MediaTek, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w MediaTek. Ocenę dotkliwości tych problemów zapewnia bezpośrednio MediaTek.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-0680 A-192535676
M-ALPS05564803 *
Wysoka Właściwości systemu
CVE-2021-0681 A-192535337
M-ALPS05559939 *
Wysoka Właściwości systemu

Komponenty Unisoc

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Unisoc, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w Unisoc. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Unisoc.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-0635
A-189402477
U-1595212 *
Wysoka Wideo
CVE-2021-0636
A-189392423
U-1600513 *
Wysoka Wideo

Komponenty Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą składników Qualcomm i zostały opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie zabezpieczeń Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-1941
A-184561795
QC-CR#2832873
Wysoka WLAN
CVE-2021-1948
A-184561643
QC-CR#2842234
Wysoka WLAN
CVE-2021-1974
A-190403734
QC CR # 2728644 [ 2 ]
Wysoka WLAN
CVE-2021-30290
A-190403706
QC-CR#2897378
Wysoka Wyświetlacz
CVE-2021-30294 A-190404324
QC-CR#2900322
Wysoka Wyświetlacz

Komponenty zamkniętego źródła Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie bezpieczeństwa Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-1886
A-176751522 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1888 A-176752047 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1889
A-176751523 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1890 A-176752048 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1933
A-181682124 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1946
A-181682277 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1909
A-181682278 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1923
A-179039984 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1934
A-181682745 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1935 A-181682438 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1952
A-181682512 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1971
A-190404961 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30295
A-182501529 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym

Często zadawane pytania i odpowiedzi

W tej sekcji znajdują się odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom bezpieczeństwa poprawki urządzeniu, patrz sprawdzić i zaktualizować swoją wersję Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2021-09-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawki zabezpieczeń 2021-09-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 05.09.2021 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 05.09.2021 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy uwzględniają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-09-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-09-05]

W przypadku niektórych urządzeń z systemem Android 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierała ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń 2021-09-01. Proszę zobaczyć ten artykuł, aby uzyskać więcej informacji dotyczących sposobu instalowania aktualizacji zabezpieczeń.

2. Dlaczego ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

Ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawiać podzbiór luk, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów Androida do rozwiązywania wszystkich problemów w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2021-09-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawek zabezpieczeń, a także poprawki dotyczące wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2021-09-05 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do łączenia poprawek wszystkich rozwiązywanych problemów w jednej aktualizacji.

3. Co zrobić wpisy w kolumnie średniej typu?

Wpisy w kolumnie Rodzaj luka Szczegóły Tabela informacyjna klasyfikacji luki bezpieczeństwa.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywileju
NS Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co zrobić wpisy w odnośnikach kolumnowej na myśli?

Wpisy w kolumnie Odniesienia tabeli dane podatności może zawierać prefiks określający organizacji, do której wartość odniesienia należy.

Prefiks Referencja
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomm
M- Numer referencyjny MediaTek
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny Broadcom

5. Co oznacza * obok Android bug ID w odnośnikach kolumnowej na myśli?

Problemy, które nie są publicznie dostępne, mają * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizację dotyczącą tego problemu jest zwykle zawarty w najnowszych binarnych sterowników dla urządzeń piksel od strony programisty Google .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone między ten biuletyn i biuletyny bezpieczeństwa urządzenia/partnera, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawki zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach, które są udokumentowane w biuletynach zabezpieczeń urządzenia/partnera, nie są wymagane do deklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Android producenci urządzeń i chipsetu mogą również publikować Szczegółowe informacje o usterce bezpieczeństwa specyficzne dla swoich produktów, takich jak Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia czy Samsung .

Wersje

Wersja Data Uwagi
1,0 7 września 2021 Opublikowano biuletyn
1,1 14 września 2021 Biuletyn zaktualizowany w celu uwzględnienia linków AOSP