Biuletyn bezpieczeństwa Androida — sierpień 2021 r.

Opublikowano 2 sierpnia 2021 | Zaktualizowano 4 sierpnia 2021 r.

Biuletyn Android Security Bulletin zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poziomy poprawek zabezpieczeń z dnia 2021-08-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom bezpieczeństwa poprawki urządzeniu, patrz sprawdzić i zaktualizować swoją wersję Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej miesiąc przed publikacją. Poprawki do kodu źródłowego dla tych problemów zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP) i połączone z tym biuletynem. Biuletyn ten zawiera również łącza do poprawek spoza AOSP.

Najpoważniejszym z tych problemów jest luka w zabezpieczeniach o wysokim poziomie zabezpieczeń w składniku Media Framework, która może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie zabezpieczeń systemu operacyjnego, które izolują dane aplikacji od innych aplikacji. Oceny ciężkości opiera się na efekcie wykorzystania luki byłoby ewentualnie mieć na urządzeniu zagrożonym, zakładając, że platforma usługowa zmniejszania zagrożenia są wyłączone na cele rozwojowe lub jeśli z powodzeniem obejść.

Zapoznaj się z Androida i Google Play Protect niwelujące sekcji Szczegółowe informacje na temat Androida zabezpieczeń Security Platform i Google Play Protect, które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android.

Ograniczenia w usługach Android i Google

Jest to podsumowanie niwelujące świadczonych przez platformę Android bezpieczeństwa i ochrony usług takich jak Google Play Protect . Te możliwości zmniejszają prawdopodobieństwo pomyślnego wykorzystania luk w zabezpieczeniach w systemie Android.

  • Wykorzystanie wielu problemów w systemie Android jest utrudnione przez ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników do aktualizacji do najnowszej wersji Androida tam, gdzie to możliwe.
  • Android zespołu bezpieczeństwa aktywnie monitoruje nadużycia wynikające z Google Play Protect i ostrzega użytkowników o potencjalnie szkodliwych aplikacji . Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z Google Mobile Services i jest szczególnie ważne dla użytkowników, którzy instalują aplikacje spoza Google Play.

2021-08-01 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2021-08-01. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy opisane w poniższych tabelach i obejmują CVE ID, związane odniesienia, rodzaj usterki , nasilenia i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z Androidem 10 i później mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń oraz aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie wymagań dotyczących interakcji użytkownika w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0640 A-187957589 EoP Wysoka 9, 10, 11
CVE-2021-0645 A-157320644 EoP Wysoka 11
CVE-2021-0646 A-153352319 EoP Wysoka 8.1, 9, 10, 11

Ramy multimedialne

Luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie zabezpieczeń systemu operacyjnego, które izolują dane aplikacji od innych aplikacji.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0519 A-176533109 NS Wysoka 10, 11
EoP Wysoka 8.1, 9

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić osobie atakującej lokalnie za pomocą specjalnie spreparowanej transmisji uzyskanie dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0591 A-179386960 [ 2 ] EoP Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0593 A-179386068 [ 2 ] EoP Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0584 A-179289794 NS Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0641 A-185235454 NS Wysoka 8.1, 9, 10, 11
CVE-2021-0642 A-185126149 NS Wysoka 8.1, 9, 10, 11

Aktualizacje systemu Google Play

Następujące kwestie są uwzględnione w komponentach Project Mainline.

Składnik CVE
Statystyki CVE-2021-0640
Kodeki multimedialne CVE-2021-0519
Media Codecs, komponenty Media Framework CVE-2021-0584

2021-08-05 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które dotyczą poziomu poprawek 2021-08-05. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy opisane w poniższych tabelach i obejmują CVE ID, związane odniesienia, rodzaj usterki , nasilenia i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Składniki jądra

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może spowodować wykonanie dowolnego kodu jądra z powodu użycia po zwolnieniu.

CVE Bibliografia Rodzaj Powaga Składnik
CVE-2020-14381 A-175193031
Jądro nadrzędne
EoP Wysoka Futex
CVE-2021-3347 A-171705902
Jądro nadrzędne
EoP Wysoka Futex
CVE-2021-28375 A-183188047
Jądro nadrzędne
EoP Wysoka FastRPC

Komponenty MediaTek

Te luki dotyczą komponentów MediaTek, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w MediaTek. Ocenę dotkliwości tych problemów zapewnia bezpośrednio MediaTek.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-0573
A-187231635
M-ALPS05489195 *
Wysoka ekstraktor asf
CVE-2021-0574
A-187234876
M-ALPS05561346 *
Wysoka ekstraktor asf
CVE-2021-0576
A-187236084
M-ALPS05517392 *
Wysoka ekstraktor flv
CVE-2021-0578
A-187161772
M-ALPS05551422 *
Wysoka sterownik wifi
CVE-2021-0579
A-187231636
M-ALPS05551426 *
Wysoka sterownik wifi
CVE-2021-0580
A-187231637
M-ALPS05560223 *
Wysoka sterownik wifi
CVE-2021-0581
A-187231638
M-ALPS05560246 *
Wysoka sterownik wifi
CVE-2021-0582
A-187149601
M-ALPS05560246 *
Wysoka sterownik wifi

Widevine DRM

Ta luka dotyczy komponentów Widevine DRM, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w Widevine DRM. Ocena dotkliwości tego problemu jest dostarczana bezpośrednio przez Widevine DRM.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-0639
A-190724551 * Wysoka Widevine

Komponenty Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą składników firmy Qualcomm i zostały opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie zabezpieczeń lub alercie zabezpieczeń firmy Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-1972
A-187073198
QC-CR#2823861
Krytyczny WLAN
CVE-2021-1976
A-187074482
QC-CR#2857392
Krytyczny WLAN
CVE-2021-1904
A-175037520
QC-CR#2778197
QC-CR#2835930
Wysoka Jądro
CVE-2021-1939
A-187073199
QC-CR#2826994
Wysoka Wyświetlacz
CVE-2021-1947
A-187074483
QC CR # 2840102 [ 2 ], [ 3 ] [ 4 ]
Wysoka Wyświetlacz
CVE-2021-1978
A-187074565
QC-CR#2859124
Wysoka WLAN

Komponenty zamkniętego źródła Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie bezpieczeństwa Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Powaga Składnik
CVE-2021-1916
A-179040380 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1919
A-179040019 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1920
A-179040550 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-1914
A-179040552 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30260
A-187073203 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30261
A-187073202 * Wysoka Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym

Często zadawane pytania i odpowiedzi

W tej sekcji znajdują się odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom bezpieczeństwa poprawki urządzeniu, patrz sprawdzić i zaktualizować swoją wersję Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2021-08-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2021-08-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2021-08-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2021-08-05 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy uwzględniają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-08-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2021-08-05]

W przypadku niektórych urządzeń z systemem Android 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierała ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń 2021-08-01. Proszę zobaczyć ten artykuł, aby uzyskać więcej informacji dotyczących sposobu instalowania aktualizacji zabezpieczeń.

2. Dlaczego ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

Ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawiać podzbiór luk, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów Androida do rozwiązywania wszystkich problemów w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2021-08-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawek zabezpieczeń, a także poprawki wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2021-08-05 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do łączenia poprawek wszystkich rozwiązywanych problemów w jednej aktualizacji.

3. Co zrobić wpisy w kolumnie średniej typu?

Wpisy w kolumnie Rodzaj luka Szczegóły Tabela informacyjna klasyfikacji luki bezpieczeństwa.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywileju
NS Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co zrobić wpisy w odnośnikach kolumnowej na myśli?

Wpisy w kolumnie Odniesienia tabeli dane podatności może zawierać prefiks określający organizacji, do której wartość odniesienia należy.

Prefiks Referencja
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomm
M- Numer referencyjny MediaTek
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny Broadcom

5. Co oznacza * obok Android bug ID w odnośnikach kolumnowej na myśli?

Wydania, które nie są publicznie dostępne, mają * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizację dotyczącą tego problemu jest zwykle zawarty w najnowszych binarnych sterowników dla urządzeń piksel od strony programisty Google .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone między ten biuletyn i biuletyny bezpieczeństwa urządzenia/partnera, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawki zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach, które są udokumentowane w biuletynach zabezpieczeń urządzenia/partnera, nie są wymagane do deklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Android producenci urządzeń i chipsetu mogą również publikować Szczegółowe informacje o usterce bezpieczeństwa specyficzne dla swoich produktów, takich jak Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia czy Samsung .

Wersje

Wersja Data Uwagi
1,0 2 sierpnia 2021 Opublikowano biuletyn
1,1 4 sierpnia 2021 Biuletyn zaktualizowany w celu uwzględnienia linków AOSP