Biuletyn bezpieczeństwa Androida — czerwiec 2022

Opublikowano 6 czerwca 2022 | Zaktualizowano 22 lipca 2022 r

Biuletyn Android Security Bulletin zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poziomy poprawek zabezpieczeń z 05.06.2022 lub nowsze rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej miesiąc przed publikacją. Poprawki do kodu źródłowego dla tych problemów zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP) i połączone z tym biuletynem. Biuletyn ten zawiera również łącza do poprawek spoza AOSP.

Najpoważniejszym z tych problemów jest krytyczna luka w zabezpieczeniach składnika System, która może prowadzić do zdalnego wykonania kodu bez dodatkowych uprawnień do wykonywania. Ocena dotkliwości opiera się na możliwym wpływie wykorzystania tej luki na urządzenie, którego dotyczy, przy założeniu, że platforma i ograniczenia związane z usługami zostały wyłączone w celach programistycznych lub zostały pomyślnie ominięte.

Więcej informacji na temat zabezpieczeń platformy Android i Google Play Protect, które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android, można znaleźć w sekcji Ograniczenia ryzyka w systemie Android i Google Play Protect.

Ograniczenia w usługach Android i Google

To jest podsumowanie działań łagodzących zapewnianych przez platformę zabezpieczeń Androida i zabezpieczenia usług, takie jak Google Play Protect . Te możliwości zmniejszają prawdopodobieństwo pomyślnego wykorzystania luk w zabezpieczeniach w systemie Android.

  • Wykorzystanie wielu problemów w systemie Android jest utrudnione przez ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników do aktualizacji do najnowszej wersji Androida tam, gdzie to możliwe.
  • Zespół ds. bezpieczeństwa Androida aktywnie monitoruje nadużycia za pomocą Google Play Protect i ostrzega użytkowników przed potencjalnie szkodliwymi aplikacjami . Usługa Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z usługami mobilnymi Google i jest szczególnie ważna dla użytkowników, którzy instalują aplikacje spoza Google Play.

2022-06-01 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2022-06-01. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z Androidem 10 lub nowszym mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń oraz aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-39691 A-157929241 EoP Wysoki 10, 11, 12
CVE-2022-20006 A-151095871 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20125 A-194402515 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20138 A-210469972 [ 2 ] EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L

Ramy multimedialne

Luka w tej sekcji może prowadzić do zdalnego wykonania kodu bez dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2022-20130 A-224314979 RCE Krytyczny 10, 11, 12, 12L

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do zdalnego wykonania kodu bez dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2022-20127 A-221862119 RCE Krytyczny 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20140 A-227618988 EoP Krytyczny 12, 12L
CVE-2022-20145 A-201660636 EoP Krytyczny 11
CVE-2022-20126 A-203431023 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-1333 A-206807679 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20134 A-218341397 [ 2 ] EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20135 A-220303465 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20137 A-206986392 EoP Wysoki 12, 12L
CVE-2022-20142 A-216631962 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20147 A-221216105 EoP Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-123 A-221852424 ID Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20131 A-221856662 ID Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20129 A-217934478 [ 2 ] DoS Wysoki 10, 11, 12, 12L
CVE-2022-20143 A-220735360 DoS Wysoki 10, 11, 12, 12L

Aktualizacje systemu Google Play

Następujące kwestie są uwzględnione w komponentach Project Mainline.

Składnik CVE
Kodeki multimedialne CVE-2022-20130

2022-06-05 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które mają zastosowanie do poziomu poprawek 2022-06-05. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy publiczną zmianę, która rozwiązała problem, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Składniki jądra

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień bez konieczności posiadania dodatkowych uprawnień do wykonywania.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Składnik
CVE-2021-4154 A-218836280
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki Jądro
CVE-2022-20141 A-112551163
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki Gniazda inet
CVE-2022-24958 A-220261709
Jądro nadrzędne [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ]
EoP Wysoki USB
CVE-2022-25258 A-222023189
Jądro nadrzędne [ 2 ]
EoP Wysoki USB
CVE-2022-20132 A-188677105
Jądro nadrzędne [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ]
ID Wysoki Ukryj USB
CVE-2022-25375 A-162326603
Jądro nadrzędne
ID Wysoki Sterownik RNDIS

Komponenty MediaTek

Ta luka dotyczy komponentów MediaTek, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w MediaTek. Ocena dotkliwości tego problemu jest dostarczana bezpośrednio przez MediaTek.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2022-21745
A-228972609
M-ALPS06468872 *
Wysoki Oprogramowanie WIFI

Komponenty Unisoc

Ta luka dotyczy komponentów Unisoc, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w Unisoc. Ocena dotkliwości tego problemu jest dostarczana bezpośrednio przez Unisoc.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2022-20210
A-228868888
U-1770644 *
Krytyczny Modem

Komponenty zamkniętego źródła Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie bezpieczeństwa Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2021-35083
A-209481130 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35102
A-209469926 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-35111
A-209469960 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2022-22082 A-22311217 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2022-22083 A-223210917 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2022-22084
A-223209816 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2022-22085 A-223209306 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2022-22086 A-223211218 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2022-22087 A-223209610 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2022-22090 A-223210918 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym

Często zadawane pytania i odpowiedzi

W tej sekcji znajdują się odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2022-06-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2022-06-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2022-06-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2022-06-05 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy uwzględniają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2022-06-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2022-06-05]

W przypadku niektórych urządzeń z systemem Android 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierać ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń 2022-06-01. Zapoznaj się z tym artykułem , aby uzyskać więcej informacji na temat instalowania aktualizacji zabezpieczeń.

2. Dlaczego ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

Ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawiać podzbiór luk, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów Androida do rozwiązywania wszystkich problemów w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2022-06-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawek zabezpieczeń, a także poprawki dotyczące wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2022-06-05 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do łączenia poprawek wszystkich rozwiązywanych problemów w jednej aktualizacji.

3. Co oznaczają wpisy w kolumnie Typ ?

Wpisy w kolumnie Typ tabeli szczegółów luki odnoszą się do klasyfikacji luki w zabezpieczeniach.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywileju
ID Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
Nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co oznaczają wpisy w kolumnie Referencje ?

Wpisy w kolumnie Referencje tabeli szczegółów podatności mogą zawierać prefiks identyfikujący organizację, do której należy wartość odniesienia.

Prefiks Odniesienie
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomm
M- Numer referencyjny MediaTek
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny Broadcom
U- Numer referencyjny UNISOC

5. Co oznacza * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje ?

Wydania, które nie są publicznie dostępne, mają * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizacja dotycząca tego problemu jest zazwyczaj zawarta w najnowszych sterownikach binarnych dla urządzeń Pixel dostępnych w witrynie Google Developer .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone między ten biuletyn i biuletyny bezpieczeństwa urządzenia/partnera, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawki zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach, które są udokumentowane w biuletynach zabezpieczeń urządzenia/partnera, nie są wymagane do deklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Producenci urządzeń z systemem Android i chipsetów mogą również publikować szczegółowe informacje o lukach w zabezpieczeniach dotyczących ich produktów, takich jak Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia lub Samsung .

Wersje

Wersja Data Uwagi
1,0 6 czerwca 2022 Opublikowano biuletyn
1,1 7 czerwca 2022 Biuletyn zaktualizowany w celu uwzględnienia linków AOSP
2,0 28 czerwca 2022 Zmieniona tabela CVE
3,0 22 lipca 2022 r Zmieniona tabela CVE
4.0 28 lipca 2022 Zmieniona tabela CVE