Biuletyn bezpieczeństwa Androida — styczeń 2022 r

Opublikowano 4 stycznia 2022 | 18 stycznia 2022

Biuletyn Android Security Bulletin zawiera szczegółowe informacje na temat luk w zabezpieczeniach urządzeń z systemem Android. Poziomy poprawek zabezpieczeń z dnia 2022-01-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie te problemy. Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

Partnerzy Androida są powiadamiani o wszystkich problemach co najmniej miesiąc przed publikacją. Poprawki kodu źródłowego dla tych problemów zostały udostępnione w repozytorium Android Open Source Project (AOSP) i zamieszczone w tym biuletynie. Ten biuletyn zawiera również łącza do poprawek poza AOSP

Najpoważniejszym z tych problemów jest luka w zabezpieczeniach o wysokim poziomie bezpieczeństwa w składniku środowiska uruchomieniowego Androida, która może umożliwić atakującemu lokalnemu ominięcie ograniczeń pamięci w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień. Ocena dotkliwości opiera się na możliwym wpływie wykorzystania luki na urządzenie, którego dotyczy problem, przy założeniu, że platforma i ograniczenia związane z usługami są wyłączone w celach programistycznych lub pomyślnie ominięte.

Szczegółowe informacje na temat zabezpieczeń platformy Android i Google Play Protect, które poprawiają bezpieczeństwo platformy Android, można znaleźć w sekcji łagodzenia skutków działania systemu Android i Google Play Protect.

Ograniczenia w usługach Androida i Google

To jest podsumowanie działań łagodzących zapewnianych przez platformę zabezpieczeń Androida i zabezpieczenia usług, takie jak Google Play Protect . Te możliwości zmniejszają prawdopodobieństwo pomyślnego wykorzystania luk w zabezpieczeniach w systemie Android.

  • Wykorzystywanie wielu problemów w systemie Android jest utrudnione przez ulepszenia w nowszych wersjach platformy Android. Zachęcamy wszystkich użytkowników do aktualizacji do najnowszej wersji Androida tam, gdzie to możliwe.
  • Zespół ds. bezpieczeństwa Androida aktywnie monitoruje nadużycia za pomocą Google Play Protect i ostrzega użytkowników przed potencjalnie szkodliwymi aplikacjami . Usługa Google Play Protect jest domyślnie włączona na urządzeniach z usługami Google Mobile Services i jest szczególnie ważna dla użytkowników, którzy instalują aplikacje spoza Google Play.

2022-01-01 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które dotyczą poziomu poprawek 2022-01-01. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu. Urządzenia z systemem Android 10 lub nowszym mogą otrzymywać aktualizacje zabezpieczeń oraz aktualizacje systemu Google Play .

Struktura

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić lokalnej złośliwej aplikacji ominięcie wymagań dotyczących interakcji z użytkownikiem w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-39630 A-202768292 EoP Wysoki 12
CVE-2021-39632 A-202159709 EoP Wysoki 11, 12
CVE-2020-0338 A-123700107 ID Wysoki 9, 10

Ramy multimedialne

Luka opisana w tej sekcji może prowadzić do zdalnej eskalacji uprawnień bez konieczności dodatkowych uprawnień do wykonywania lub interakcji z użytkownikiem.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-39623 A-194105348 EoP Wysoki 9, 10, 11, 12

System

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może umożliwić osobie atakującej z uprawnieniami lokalnymi zainstalowanie istniejących pakietów bez konieczności uzyskania zgody użytkownika.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-39618 A-196855999 * EoP Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2021-39620 A-203847542 EoP Wysoki 11, 12
CVE-2021-39621 A-185126319 EoP Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2021-39622 A-192663648 * EoP Wysoki 10, 11, 12
CVE-2021-39625 A-194695347 * EoP Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2021-39626 A-194695497 EoP Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2021-39627 A-185126549 EoP Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2021-39629 A-197353344 EoP Wysoki 9, 10, 11, 12
CVE-2021-0643 A-183612370 ID Wysoki 10, 11, 12
CVE-2021-39628 A-189575031 ID Wysoki 10, 11
CVE-2021-39659 A-208267659 DoS Wysoki 10, 11, 12

Aktualizacje systemu Google Play

W tym miesiącu w aktualizacjach systemu Google Play (Project Mainline) nie rozwiązano żadnych problemów związanych z bezpieczeństwem.

2022-01-05 szczegóły luki w zabezpieczeniach poziomu łatki bezpieczeństwa

W poniższych sekcjach podajemy szczegółowe informacje o każdej z luk w zabezpieczeniach, które dotyczą poziomu poprawek 2022-01-05. Luki są pogrupowane pod komponentem, którego dotyczą. Problemy są opisane w poniższych tabelach i obejmują identyfikator CVE, powiązane odniesienia, typ luki w zabezpieczeniach , wagę i zaktualizowane wersje AOSP (jeśli dotyczy). Jeśli jest to możliwe, łączymy zmianę publiczną, która dotyczyła problemu, z identyfikatorem błędu, takim jak lista zmian AOSP. Gdy wiele zmian dotyczy pojedynczego błędu, dodatkowe odnośniki są powiązane z liczbami następującymi po identyfikatorze błędu.

Środowisko wykonawcze Androida

Luka opisana w tej sekcji może umożliwić osobie atakującej lokalnie ominięcie ograniczeń pamięci w celu uzyskania dostępu do dodatkowych uprawnień.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Zaktualizowane wersje AOSP
CVE-2021-0959 A-200284993 EoP Wysoki 12

Składniki jądra

Najpoważniejsza luka w tej sekcji może prowadzić do lokalnej eskalacji uprawnień z powodu sytuacji wyścigu, bez dodatkowych uprawnień do wykonywania lub interakcji użytkownika.

CVE Bibliografia Rodzaj Surowość Składnik
CVE-2021-39634 A-204450605
Jądro nadrzędne
EoP Wysoki Jądro
CVE-2021-39633 A-150694665
Jądro nadrzędne
ID Wysoki Jądro

Jądro LTS

Zaktualizowano następujące wersje jądra.

Bibliografia Wersja startowa Androida Wersja uruchamiania jądra Minimalna wersja startowa
A-182179492 11 5.4 5.4.86

Komponenty MediaTeka

Te luki dotyczą komponentów MediaTek, a dalsze szczegóły są dostępne bezpośrednio w MediaTek. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez MediaTek.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2021-31345 A-207693368
M-MOLY00756840 *
Wysoki Modem (Nucleus NET TCP/IP)
CVE-2021-31346 A-207646334
M-MOLY00756840 *
Wysoki Modem (Nucleus NET TCP/IP)
CVE-2021-31890 A-207646336
M-MOLY00756840 *
Wysoki Modem (Nucleus NET TCP/IP)
CVE-2021-40148 A-204728248
M-MOLY00716585 *
Wysoki Modem EMM
CVE-2021-31889 A-207646335
M-MOLY00756840 *
Wysoki Modem (Nucleus NET TCP/IP)

Komponenty Unisoc

Ta luka dotyczy komponentów Unisoc, a dalsze szczegóły można znaleźć bezpośrednio w Unisoc. Ocena dotkliwości tego problemu jest dostarczana bezpośrednio przez Unisoc.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2021-1049 A-204256722
U-1733219 *
Wysoki slogmodem

Komponenty Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą składników Qualcomm i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie zabezpieczeń Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2021-30319 A-202025735
QC-CR#2960714
Wysoki WLAN
CVE-2021-30353 A-202025599
QC-CR#2993069 [ 2 ]
Wysoki Audio

Komponenty zamkniętego źródła Qualcomm

Te luki w zabezpieczeniach dotyczą komponentów Qualcomm o zamkniętym kodzie źródłowym i są opisane bardziej szczegółowo w odpowiednim biuletynie lub alercie bezpieczeństwa Qualcomm. Ocena dotkliwości tych problemów jest dostarczana bezpośrednio przez Qualcomm.

CVE Bibliografia Surowość Składnik
CVE-2021-30285 A-193070555 * Krytyczny Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30287 A-193070556 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30300 A-193071116 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30301 A-193070342 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30307 A-193070700 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30308 A-193070594 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym
CVE-2021-30311 A-193070557 * Wysoki Komponent o zamkniętym kodzie źródłowym

Często zadawane pytania i odpowiedzi

Ta sekcja zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą pojawić się po przeczytaniu niniejszego biuletynu.

1. Jak sprawdzić, czy moje urządzenie zostało zaktualizowane w celu rozwiązania tych problemów?

Aby dowiedzieć się, jak sprawdzić poziom poprawek zabezpieczeń urządzenia, zobacz Sprawdzanie i aktualizowanie wersji Androida .

  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2022-01-01 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2022-01-01.
  • Poziomy poprawek zabezpieczeń 2022-01-05 lub nowsze rozwiązują wszystkie problemy związane z poziomem poprawek zabezpieczeń 2022-01-05 i wszystkimi poprzednimi poziomami poprawek.

Producenci urządzeń, którzy uwzględniają te aktualizacje, powinni ustawić poziom ciągu poprawek na:

  • [ro.build.version.security_patch]:[2022-01-01]
  • [ro.build.version.security_patch]:[2022-01-05]

W przypadku niektórych urządzeń z systemem Android 10 lub nowszym aktualizacja systemu Google Play będzie zawierała ciąg daty zgodny z poziomem poprawki zabezpieczeń 2022-01-01. Zapoznaj się z tym artykułem , aby uzyskać więcej informacji na temat instalowania aktualizacji zabezpieczeń.

2. Dlaczego ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń?

Ten biuletyn zawiera dwa poziomy poprawek zabezpieczeń, dzięki czemu partnerzy systemu Android mogą szybciej naprawiać podzbiór luk, które są podobne na wszystkich urządzeniach z systemem Android. Zachęcamy partnerów Androida do rozwiązywania wszystkich problemów w tym biuletynie i korzystania z najnowszego poziomu poprawek zabezpieczeń.

  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2022-01-01 muszą zawierać wszystkie problemy związane z tym poziomem poprawek zabezpieczeń, a także poprawki wszystkich problemów zgłoszonych w poprzednich biuletynach zabezpieczeń.
  • Urządzenia korzystające z poziomu poprawek zabezpieczeń 2022-01-05 lub nowszego muszą zawierać wszystkie odpowiednie poprawki w tym (i poprzednich) biuletynach zabezpieczeń.

Zachęcamy partnerów do łączenia poprawek wszystkich rozwiązywanych problemów w jednej aktualizacji.

3. Co oznaczają wpisy w kolumnie Typ ?

Wpisy w kolumnie Typ tabeli szczegółów luki odnoszą się do klasyfikacji luki w zabezpieczeniach.

Skrót Definicja
RCE Zdalne wykonanie kodu
EoP Podniesienie przywileju
ID Ujawnianie informacji
DoS Odmowa usługi
nie dotyczy Klasyfikacja niedostępna

4. Co oznaczają wpisy w kolumnie Referencje ?

Wpisy w kolumnie Referencje tabeli szczegółów podatności mogą zawierać prefiks identyfikujący organizację, do której należy wartość odniesienia.

Prefiks Odniesienie
A- Identyfikator błędu Androida
Kontrola jakości- Numer referencyjny Qualcomm
M- Numer referencyjny MediaTek
N- Numer referencyjny NVIDIA
B- Numer referencyjny Broadcom
U- Numer referencyjny UNISOC

5. Co oznacza * obok identyfikatora błędu Androida w kolumnie Referencje ?

Wydania, które nie są publicznie dostępne, mają * obok odpowiedniego identyfikatora referencyjnego. Aktualizacja dotycząca tego problemu jest zazwyczaj zawarta w najnowszych sterownikach binarnych dla urządzeń Pixel dostępnych w witrynie Google Developer .

6. Dlaczego luki w zabezpieczeniach są podzielone między ten biuletyn i biuletyny bezpieczeństwa urządzenia/partnera, takie jak biuletyn Pixel?

Luki w zabezpieczeniach udokumentowane w tym biuletynie zabezpieczeń są wymagane do zadeklarowania najnowszego poziomu poprawki zabezpieczeń na urządzeniach z systemem Android. Dodatkowe luki w zabezpieczeniach, które są udokumentowane w biuletynach zabezpieczeń urządzenia/partnera, nie są wymagane do deklarowania poziomu poprawki zabezpieczeń. Producenci urządzeń z systemem Android i chipsetów mogą również publikować szczegółowe informacje o luce bezpieczeństwa swoich produktów, na przykład Google , Huawei , LGE , Motorola , Nokia lub Samsung .

Wersje

Wersja Data Uwagi
1,0 4 stycznia 2022 Wydano biuletyn
2,0 10 stycznia 2022 Zmieniona tabela CVE
1,1 18 stycznia 2022 Biuletyn zaktualizowany w celu uwzględnienia linków AOSP